
Frequently Asked Questions 
 

Executive Order 14251: 
“Exclusions from Federal Labor-Management Relations Programs” 

Q1: What do agencies need to do to terminate applicable CBAs? 

A1: Agencies should not terminate any CBAs until the conclusion of litigation or further guidance 
from OPM directing such termination. Agencies should review relevant case law and consult with 
their General Counsels regarding next steps with any existing CBAs. See Department of Labor, 70 
FLRA 27 (FLRA 2016). 

Q2: Should agencies decertify bargaining units of covered agencies or subdivisions? 

A2: Agencies should not file any decertification petitions until litigation regarding Exclusions has 
been resolved. Only after the litigation is final and the Administration has assessed the 
implications of its outcome should agencies consider filing Federal Labor Relations Authority 
(FLRA) petitions to clarify that bargaining units include only those positions not exempted from 
collective-bargaining requirements under Exclusions. Agencies should consult their General 
Counsels for updates on the litigation, and before taking steps to file a decertification petition in 
compliance with the Exclusions order.    

Q3: Should agencies amend current filings with the FLRA for exceptions to arbitration awards 
where an arbitrator ordered relief for a bargaining unit covered under Exclusions? 

A3: Agencies should ask the FLRA to hold these cases in abeyance pending the outcome of 
litigation, where practicable. In cases with pending deadlines for submissions, agencies should ask 
the FLRA to suspend or extend those deadlines until the conclusion of the litigation. If the FLRA 
does not suspend deadlines or hold cases in abeyance agencies should take the position that the 
union lacks standing as it is not recognized as a result of Exclusions. 

Q4: In any ongoing proceedings in which an agency is asked to submit a statement of position 
regarding an unfair labor practice charge under investigation by the FLRA, should agencies submit 
a statement? 

A4: Yes. However, agencies should raise to the appropriate FLRA regional office that the relevant 
agency or agency subdivision is no longer subject to provisions of the Federal Service Labor-
Management Relations Statute (FSLMRS) per the Exclusions order and, therefore, the union no 
longer has standing to file a charge or the FLRA to issue a complaint. 

Q5: Should agencies and agency subdivisions covered by Exclusions continue to participate in 
the FLRA’s Collaboration and Alternative Dispute Resolution Office (CADRO) with labor 
unions representing police officers, security guards, and firefighters? What about bargaining 
units comprised of other occupations?  
 
A5: Agencies may continue collective bargaining activities, including dispute resolution efforts 
with CADRO and other third-party proceedings with unions representing police officers, security 
guards, and firefighters, provided that these unions continue to be recognized consistent with 
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Exclusions. However, for matters involving a dispute for any unit that represents positions now 
excluded under Executive Order 12171, as amended, agencies should continue those dispute 
resolution activities only if they are doing so independently of any requirements of a CBA and 
not relying on any provisions of Chapter 71 to compel their participation. 

Q6: Should agencies change the bargaining unit status codes on employees’ SF-50s? 

A6: Not at this time. Agencies should wait until litigation is resolved before doing so. 

Q7: What is meant by the term “subdivision?” 

A7: The term “subdivision” refers to any organization, office, or component that is subordinate to 
an agency or department head, as well as any division within those organizations, offices, or 
components. 

Q8: What is meant by Section 2 of Executive Order 14251 (Exclusions) where it states: “the 
immediate, local employing offices of any agency police officers, security guards, or 
firefighters…” 

A8: This means an agency or subdivision that directly supervises and employs such employees at 
the local level.  Although this category will generally include purely the law enforcement officers 
in question, in some cases this may also include the administrative staff who support law 
enforcement operations. 

Q9: What actions should agencies take regarding bargaining units that represent both (i) employees 
in positions not subject to exclusion (e.g., police officers, security guards, firefighters) and (ii) 
agency employees now excluded under the President’s new directive? 

A9: Agencies should preserve the rights of employees not excluded from collective bargaining 
including continuing to participate in third-party procedures (e.g., arbitrations) that are focused 
solely on conditions of employment, contractual and statutory obligations, or other matters limited 
to these employees. For employees no longer included in a bargaining unit, agencies should follow 
the direction provided in this guidance. If agencies need further guidance, please contact OPM at 
awr@opm.gov. 

Q10: If an employee is no longer permitted to join or form a labor organization under the 
FSLMRS, can he or she strike against the Government while serving as a federal employee? 

A10: Under 5 U.S.C. § 7311, employee strikes against the Government of the United States are 
prohibited for all Federal employees, irrespective of whether they are in a bargaining unit. 

Q11: Can grievances initially filed under a negotiated grievance process (5 U.S.C. 7121) be 
transitioned to an administrative grievance process? 

A11: Yes, provided the matter is not excluded by the agency’s administrative grievance procedure 
and the grievant timely requests a transition to the administrative grievance procedure. 

Q12: Are unions ineligible as employee representatives under the FSLMRS permitted to establish 
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consultative relationships with agencies pursuant to 5 C.F.R. Part 251? 

A12: OPM’s regulations “[provide] a framework for consulting and communicating with non-
labor organizations representing Federal employees and with other organizations on matters 
related to agency operations and personnel management.” A union is a “labor organization,” as 
defined in 5 U.S.C. 7103(a)(4), and is therefore, not covered by 5 C.F.R. Part 251 whether they 
represent bargaining unit employees at an agency or not. 

Q13: With announcement of the new Executive Order, Exclusions, are covered agencies still 
required to submit data to OPM regarding taxpayer-funded union time (TFUT), collective 
bargaining costs, and other labor relations data points? 

A13: Yes. Please continue to collect and timely submit agency labor relations data as requested, 
even if the agency or subdivision therein is now exempted from the provisions of the FSLMRS. 

Q14: What should we do with agreements that are pending Agency Head Review (AHR) and cover 
newly excluded agencies, subdivisions, or partial groups? 

A14: Agencies should exercise their agency head authority under 5 U.S.C. § 7114(c) to disapprove 
any agreement currently undergoing review for units that are no longer recognized within a 
covered agency or subdivision. Agencies should cite to Exclusions or, if applicable, the 
presidential memorandum Limiting Lame-Duck Collective Bargaining Agreements That 
Improperly Attempt to Constrain the New President, as their basis for disapproval. For agreements 
that include positions not subject to exclusion from collective bargaining (e.g., police officers, 
security guards, firefighters), agencies should conduct AHR as they normally would. Lastly, for 
agreements that include a mix of excluded and included units, agencies should continue AHR and 
include a note that the agreement only covers those not excluded by Executive Order 14251 and 
that the agreement has no applicability to other employees. 

Q15: For agencies that are currently bargaining with unions, are there any concerns with 
solidifying and executing agreements such as tentative agreements or memoranda of 
understandings or agreements (MOUs or MOAs)? 

A15: Agencies should suspend such negotiations until the conclusion of litigation. 

Q16: In Section 2 of Exclusions, 1-419 states: “The following agencies or subdivisions of each 
Executive department listed in section 101 of title 5, United States Code, the Social Security 
Administration, and the Office of Personnel Management: (a) Office of the Chief Information 
Officer (OCIO); (b) any other agency or subdivision that has information resources management 
duties as the agency or subdivision's primary duty.”  Does this apply to all OCIO offices within an 
agency not listed in Exclusions? 

A16: This provision applies only to CIO offices in the Executive Departments (see 5 U.S.C. 101), 
OPM, and the Social Security Administration, as well as the subordinate agencies and offices 
under those Departments/agencies. 

Q17: What does information resources management mean as used in Section 2 of Exclusions? 

https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/01/limiting-lame-duck-collective-bargaining-agreements-that-improperly-attempt-to-constrain-the-new-president/
https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/01/limiting-lame-duck-collective-bargaining-agreements-that-improperly-attempt-to-constrain-the-new-president/
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A17: The Paperwork Reduction Act defines “information resources management” at 44 U.S.C. § 
3502(7), as “the process of managing information resources to accomplish agency missions and to 
improve agency performance, including through the reduction of information collection burdens 
on the public.” 


