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Why did this case take so long to complete? 

QUESTIONS AND ANSWERS ABOUT 

SATURDAY PREMIUM PAY 
 

 

 

 

     Who is entitled to receive back pay?   

 

 

A. All current and former VA employees in positions entitled to Saturday Premium pay who 

worked Saturdays from January 11, 2004 and thereafter will receive back pay for 

Saturday work. 

 

How did this settlement agreement come about?   

 

A. AFGE filed a grievance on January 30, 2004, because of a dispute with the Department 

of Veterans Affairs over which Title 5 occupations were entitled to receive Saturday 

premium pay pursuant to Public Law 108-170.  That law became effective in January, 

2004.  Hybrids, Registered Nurses, Physician Assistants and Expanded Dental 

Auxiliaries were already guaranteed Saturday premium pay prior to this law and 

therefore are not covered by this settlement agreement.  A Hybrid employee, Registered 

Nurse, Physician Assistant or Expanded Dental Auxiliary who is not currently receiving 

Saturday premium pay should contact his or her Local Union concerning this issue.   

 

 

 

 

A. After AFGE filed the grievance, the case went to arbitration.  The arbitrator issued a 

decision in 2005, granting the grievance, ordering the VA to recalculate which positions 

were entitled to receive Saturday premium pay, and paying back pay to affected 

employees.  In a second decision in 2007, the arbitrator found that the VA had not 

complied with his first award.  He again ordered the VA to reevaluate which positions 

are entitled to receive Saturday premium pay.  The VA filed exceptions to the 2007 award 

with the FLRA.  The FLRA denied the VA’s exceptions in 2010.  AFGE filed an unfair 

labor practice charge against the VA with the FLRA on August 9, 2012, asserting that the 

VA was not complying with the two arbitration awards.  In order to settle the ULP 

charge, the VA agreed to participate with AFGE in mediation with the FLRA on how to 

implement the arbitration awards.  The parties participated in mediation for several 

years and finally reached a negotiated settlement agreement which was signed by the VA 

on October 31, 2016.   
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I am a Hybrid employee.  Am I entitled to receive back pay under this agreement? 
 

What positions are Hybrid employee? 
 

 

I am a Title 38 employee.  Am I entitled to receive back pay under this agreement? 

 

A. No, some Title 38 employees should have been receiving Saturday Premium Pay under a 

different law, not as a function of this grievance.  The agreement only provides back pay 

for Title 5 employees in specified positions.  Registered nurses, physician assistants and 

expanded-function dental auxiliaries are entitled to receive Saturday premium pay 

pursuant to 38 U.S.C. Section 7453(c) (nurses) and 38 U.S.C. Section 7434(a)(physician 

assistants and expanded-function dental auxiliaries).  An employee in one of these three 

occupations who is not receiving Saturday premium pay should speak with his or her 

Local Union concerning this issue.  Physicians, dentists, podiatrists, chiropractors and 

optometrists are not entitled to Saturday premium pay.   

 

 

 

 

A. No, some Hybrid employees should have been receiving Saturday Premium Pay under a 

different law, not as a function of this grievance.  This agreement only applies to Title 5 

non-hybrid employees.  Hybrid employees are entitled to receive Saturday premium pay 

pursuant to 38 U.S.C. § 7454(b)(2).  A hybrid employee who is not receiving Saturday 

premium pay should speak with his or her Local Union concerning this issue.   

 

 

 

 

 A.  Hybrid positions include the following: 

 

 Audiologists  Occupational therapy assistants 

 Speech pathologists, and audiologist-speech   Kinesiotherapists 

 pathologists  Orthotist-prosthetists 

 Biomedical engineers  Pharmacists 

 Certified or registered respiratory therapists  Pharmacy technicians 

 dietitians  Physical therapy assistants 

 Licensed physical therapists  Prosthetic representatives 

 Licensed practical or vocational nurses  Psychologists 

 Nurse assistants  Diagnostic radiologic technologists 

 Medical instrument technicians  Therapeutic radiologic technologists 

 Medical records administrators or specialists  Social workers 

 Medical records technicians  Marriage and family therapists 

 Medical technologists  Licensed professional mental health        

 Dental hygienists  Counselors 

 Dental assistants  Blind rehabilitation specialists 

 Nuclear medicine technologists   Blind rehabilitation outpatient specialists 

  Occupational therapists  

 

The Hybrid positions listed above are not entitled to back pay under the Saturday 

premium pay agreement. 
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     What positions are entitled to receive Saturday premium pay? 

 

 

A. See Attachment A.  

 

 

     What is the time period for back pay? 

 

 

A. Back pay will be paid for Saturday work as far back as January 11, 2004, continuing up 

to the date that the employee began receiving Saturday premium pay.  

  

     

     Will interest be added to the back pay? 

 

 

A. Employees and former employees will receive an additional 30% of the amount of back 

pay in lieu of interest.   

 

 

PROCEDURE FOR CURRENT EMPLOYEES 

 
 

      

How will current employees be paid?  
 

A. The VA will pay employees electronically in the same manner as it provides their 

current pay.  Employees should contact their local payroll office if they have questions 

or disagreements about the amount of the payment.  

 

 How will the VA notify current employees that they have been paid? 

 

 

A. At the same time that the VA pays current employees, it will mail a notice to their home 

address which will explain the payment process. 

 

    What should a current employee do if he or she disagrees with the amount of his or her 

    back pay? 

 

A. A current employee has 45 days from receipt of the back pay notice discussed in the 

above paragraph to contact his or her local payroll office about any dispute concerning 

the amount of the back pay.  After the employee receives a written response from his or 

her local payroll office, the employee has 14 days from the date of receipt of the written 

notice to contact his or her Local Union.  The Local Union may file a grievance over the 

matter. 
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What documents do I need to include in my appeal?   

APPEAL PROCEDURE 

 

    My position does not appear on the list of positions entitled to Saturday premium pay  

     but I believe that I should be entitled based on the duties I perform.  What can I do? 

 

A. There is a dispute resolution procedure for employees who believe that they are entitled 

to receive payment under the Saturday premium pay agreement.  The procedure is for 

employees who either:  

 

1. occupy a position which has not been determined to be ineligible for Saturday 

premium pay; or  

 

2. occupy a position which has been determined to be ineligible for Saturday 

premium pay but where the employee can show that he or she performs the 

duties of a position that has been determined to be eligible for Saturday 

premium pay.  

 

Examples of occupations that have been determined to not be entitled to Saturday 

premium pay are Medical Administrative Specialist (Administrative Officer of the Day),  

Supply Clerk and Supply Technician.  

 

 

   What are the time limits for submitting a claim under the dispute resolution procedure? 

 

 

A. Employees must submit a claim within 60 days of the time that they reasonably should 

have known that they were not entitled to Saturday premium pay.  However, the VA and 

AFGE have agreed that an appeal is timely if it is submitted by February 28, 2017. 

 

B. The deadline to submit appeal is February 28, 2017.  If there are extraordinary 

circumstances, such as an employee who was hired after December 30,2016, the deadline 

may be later. 

 

 

 

 

 

A. You need to include: 

 

1. your name and current contact information including email and local telephone 

number; 

2. position title and grade; official duty station; the dates that you occupied the 

position that you believe is entitled to Saturday premium pay;  

3. a description of the duties you perform that you believe are duties that constitute 

direct patient care or service incident to direct patient care; and  

4. a copy of the position description for the position if you have one.   
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Can I get a copy of the Position Description for my position which was used in the 

negotiations of the Saturday premium pay agreement?   

To whom do I submit my appeal?   

Who decides the appeals on the local level?   

Is there an appeal level above the Local Team?   

What is the deadline for submitting an appeal to the National Problem Solving Team?   

 

 

 

 

 

A. The NVAC office has a copy of positions descriptions that were used and can provide you 

with a copy. 

 

 

 

 

 

 

A. Employees who wish to file an appeal must submit it to the Local team (local Human 

Resources and the Local AFGE Union).  This means either submitting the document to 

the Local Union office or the local Human Resources office by the date that it is due.  In 

order to have a record of when the appeal was submitted, AFGE recommends that you 

bring an extra copy of the appeal and have the local Human Resources office and your 

Local Union office date stamp your copy.   

 

 

 

 

 

A. The Local team is made up of representatives from local Human Resources and the Local 

Union.  The agreement does not specify the numbers of representatives on the team or 

how decisions are made.  These matters are left to the local Human Resources 

department and the Local Union to decide.   

 

 

 

 

 

 

A. Yes, Local team decision can be appealed to the National Problem Solving Team.  The 

National Problem Solving Team is composed of three representatives from management 

and three representatives from AFGE.   

 

 

 

 

 

A. An employee, the Local Union or the local Human Resources department can make a 

request to have a matter submitted to the National Problem Solving Team.  The deadline 

for submitting the request is 14 days after the 120-day period following the date of 

receipt of the employee’s appeal by the Local team.  
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To whom should an appeal to the National Problem Solving Team be submitted?   

When will, the VA begin paying back pay?   

 

 

 
 

A. Appeals should be submitted to Daenia.Peart@va.gov. 

 

TIMING OF BACK PAY PAYMENTS 

 

 

 

 

 

A. The agreement between AFGE and the VA provides that the agency will begin paying 

back pay within approximately nine months from the date of execution of the agreement.  

The agreement was executed on October 31, 2016.   

 

PROCEDURE FOR FORMER EMPLOYEES 

 

 

     How will former employees be notified? 

 

A. The VA will mail a notice regarding back pay to former employees requesting a 

verification of address.  Former employees must then mail the verification of address form 

back to the VA within 45 days of receipt.  After the VA receives the verification of address 

form, it will mail a notice with the amount of the back pay payment and appeal procedures 

to the former employee.  

  

 

    What should a former employee do if he or she disagrees with the amount of his or her 

     back pay? 

 

A. A former employee has 45 days from receipt of the back pay notice discussed in the 

above paragraph to contact the local payroll office which provided services when he or 

she was last employed about any dispute about the amount of the back pay.  After the 

employee receives a written response from the local payroll office, he or she has 14 days 

from the date of receipt of the written notice to contact the Local Union at the last 

location where he or she was employed.  The Local Union may file a grievance over the 

matter. 

 

 

 

 

 

 

 

mailto:Daenia.Peart@va.gov
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I am a former VA employee or the heir or legal representative of a deceased VA employee.  I 

was not contacted by the VA about back pay.  Who should I contact at the VA to assert a claim? 

PROCEDURE FOR HEIRS OR LEGAL REPRESENTATIVES OF DECEASED 

CLAIMANTS 

 

    Are heirs of a deceased employee or former employee entitled to receive the Saturday  

    premium pay back pay?   

 

A. Heirs or legal representatives of the estate of a deceased employee or former employee 

may contact the VA in order to receive payment. They should contact the local payroll 

office where he or she last worked for the VA.  The VA will inform the heir or legal 

representative of the amount of back pay, if any, to which the deceased individual was 

entitled.  

 

 

    May the heir or legal representative of a deceased employee or former employee dispute  

    the amount of the back pay payment? 

 

A. The heir or legal representative of the estate of a deceased employee or former employee 

has 45 days from receipt of the back pay notice discussed in the above paragraph to 

contact the local payroll office which provided services when the deceased employee or 

former employee was employed about any dispute about the amount of the back pay.  After 

the heir or legal representative receives a written response from the local payroll office, 

he or she has 14 days from the date of receipt of the written notice to contact the Local 

Union at the last location where the employee or former employee was employed.  The 

Local Union may file a grievance over the matter. 

 

 

PROCEDURE FOR FORMER EMPLOYEES AND HEIRS OR LEGAL 

REPRESENTATIVES WHO WERE NOT CONTACTED BY THE VA BUT BELIEVE 

THEY ARE ENTITLED TO RECEIVE SATURDAY PREMINUM PAY BACK PAY 

 

 

 

 

 

 

 

A. Former employees and the heirs or legal representatives of employees who believe that 

they are entitled to payment and have not been contacted by the VA should contact the 

local payroll office that provided payroll services when the former employee was last 

employed by the VA.  The deadline is six months from the date that notices were mailed 

out to former employees. 
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FOOD SERVICE WORKERS AT INTEGRATED FOOD SERVICE 

 

 

    I work preparing food at a VA facility with an integrated food service that prepares food  

    both for patients and visitors to the facility.  Am I entitled to Saturday premium pay for  

    work that I perform for the food service?   

 

A. Employees in positions entitled to Saturday premium pay who work in the food service at 

a location with an integrated food service (Integrated Health Care facility) will receive a 

proportion of Saturday premium pay relating to the percentage of time that the employee 

spends preparing food for patients at the facility as opposed to visitors.   

 

 

EMPLOYEES IN POSITION CONVERTED TO HYBRID (GS 679) MEDICAL 

SUPPORT ASSISTANT POSITION 

 
    I used to work in a Title 5 position that was converted to a hybrid (GS 679) Medical  

    Support Assistant (MSA) position.  Am I entitled to Saturday premium pay for the time  

    that I was working in the Title 5 position before conversion? 

 

A. Employees who occupied a Title 5 position that was converted to a hybrid Title 38 (GS 679) 

Medical Support Assistant (MSA) position are entitled to receive Saturday premium pay 

from January 11, 2004 to the time that their position was converted to the (GS 679) 

position.  

 

 

 

Should you need further information please contact Larry Looney at afgenvac@aol.com.   

mailto:afgenvac@aol.com







